HLADNJAK VODE: ULOGA, KVAROVI I RJEŠENJE

Hladnjak rashladne tekućine (antifriza) na automobilu igra ključnu ulogu u regulaciji temperature motora kako bi održao optimalne uvjete rada. Hladnjak ima zadatak sniziti visoku temperaturu koja se generira prilikom sagorijevanja goriva u motoru. Tijekom vožnje, rashladna tekućina prolazi kroz motor, apsorbira toplinu, a zatim se usmjerava kroz hladnjak kako bi se rashladila prije nego što ponovno uđe u motor.

Hladnjak se sastoji od tankog mrežastog sustava cijevi i tankova kroz koje prolazi rashladna tekućina (antifriz). Antifriz ima višu točku vrelišta od vode, sprječava smrzavanje u hladnijim uvjetima, kavitaciju te osigurava antikorozivnu zaštitu unutar sustava. Većina hladnjaka koristi zračni hladnjak, gdje zrak prolazi kroz rešetke ili otvore na prednjem dijelu vozila kako bi rashladio vodu unutar hladnjaka. Da bi se poboljšala učinkovitost hlađenja, mnogi automobili imaju električni ventilator koji se može uključiti kako bi pojačao protok zraka kroz hladnjak, posebno u situacijama gdje vozilo stoji ili se vozi brzinama nižim od određene brzine.

Redovito održavanje hladnjaka rashladne tekućine važno je kako bi se izbjegli problemi pregrijavanja motora. To uključuje provjeru razine antifriza, i pregled na prisutnost curenja, korozije ili taloga. Ako hladnjak rashladne tekućine ne funkcionira ispravno, može doći do pregrijavanja motora. Pregrijavanje može uzrokovati ozbiljne probleme, uključujući oštećenje motora, pa je važno odmah reagirati na bilo kakve indikacije problema s hlađenjem.

Moderni automobili često imaju senzore temperature koji nadgledaju temperaturu motora i prilagođavaju rad hladnjaka kako bi održali optimalne uvjete. Uz redovito održavanje i praćenje razine antifriza, hladnjak pomaže osigurati stabilne i sigurne uvjete rada motora, doprinoseći dugovječnosti i pouzdanosti vozila.

PROBLEMI S HLADNJAKOM: KAKO IH PREPOZNATI?

  1. curenje vode: curenje vode ispod vašeg vozila može ukazivati na oštećenje hladnjaka ili crijeva. Ako primijetite mrlje ispod vozila, odmah provjerite stanje hladnjaka.
  2. pregrijavanje motora: ako vaše vozilo često pokazuje znakove pregrijavanja, poput dima iz haube ili visoke temperature motora, to može ukazivati na probleme s hlađenjem.
  3. niska razina rashladne tekućine: redovito provjeravajte razinu tekućine hlađenja u posudi. Ako primijetite značajno smanjenje razine, to može ukazivati na curenje ili problem s hladnjakom.
  4. hrđanje ili korozija: vizualna inspekcija može otkriti hrđu ili koroziju na hladnjaku, što može uzrokovati propuste.
  5. neobični zvukovi: ako čujete neobične zvukove poput cviljenja ili bubnjanja iz područja motora, to može ukazivati na probleme s pumpom hladnjaka ili ventilatorom.

Kada su u pitanju manje pukotine ili curenja na hladnjaku, na scenu stupaju heroji poput našegRadiator Stop Leak! Ovaj izvrstan proizvod posebno je dizajniran da brtvi sitna oštećenja na hladnjaku, izmjenjivačima topline, vodenim pumpama i crijevima. Kada primijetite prve znakove problema s hladnjakom,Radiator Stop Leakmože biti vaš prvi saveznik u spašavanju.

Razlika između jeftinihRadiator Stop Leakproizvoda ipremium proizvodaje da premium proizvodi nakon upotrebe proizvoda ne stvaraju talog u hladnjaku koji zaštopava kanale hladnjaka (kodBluechemazahvaljujući keramičkim listićima koji se pod pritiskom i na visokoj temperaturi lijepe na eventualne rupice na hladnjaku) kojima prolazi rashladna tekućina i ukoliko je curenje zaustavljeno hladnjak se može dalje koristiti bez nužne izmjene (koja je nakon upotrebe jeftinih i lošijih proizvoda nužna).

Dakle, jeftini proizvodi će možda kratkoročno zaustaviti curenje, ali do prvog mehaničara gdje se hladnjak mora promijeniti.

Kontakti

PENA AUTOKOZMETIKA d.o.o.

Gospodarska 8

10451 Pisarovina

Telefon: 

+385 (0)1 3375-719

E-mail: 

pena@pena.hr

OIB: 

27073808980


Copyright © PENA Autokozmetika d.o.o. Sva prava pridržana.