Čišćenje i održavanje DPF (FAP) filtera

Filtar dizelskih čestica izložen je mnogim opterećenjima u svakodnevnom životu. Regeneracija je posebno otežana vožnjom na kratke udaljenosti ili učestalim zaustavljanjem i kretanjem u gradskom prometu.

Dizelski filter krutih čestica (DPF) ugrađen je u svako moderno vozilo kako bi se osigurala usklađenost sa strogim emisijskim standardima za dizelska vozila. Time se čisti ispušni plin od čestica čađe koje nastaju tijekom izgaranja u motoru. U tu svrhu ispušni plin se usmjerava kroz sitne keramičke kanale unutar filtera. Čestice čađe talože se na stjenkama kanala dok kroz njih kola ispušni plin.

Čim se dostigne određena granica naslaga u DPF-u i povratni tlak ispuha postane previsok, vozilo automatski počinje sagorijevati (spaljivati) naslage. Temperatura ispušnih plinova privremeno se povećava na približno 550 °C dodatnim ubrizgavanjem goriva ili, za određene proizvođače, ubrizgavanjem aditiva, tako da čađa nakupljena u filtru sagorijeva u pepeo, a povratni tlak ispušnog plina ponovno pada. 

Vozila koja se često voze na kratkim udaljenostima ili u gradskom prometu često ne dosežu potrebne temperature za pokretnje regeneracije ili prekidaju proces regeneracije.

Neispravan ili začepljen filter često se očituje u‎povećanoj potrošnji goriva,gubitku performansi‎ i / ili‎ gušenju motora. Ako aktivna regeneracija nije moguća, lampica upozorenja ili tekstualna poruka na kombiniranoj ploči s instrumentima označava da je filter blokiran. Upravljačka jedinica motora odmah prelazi u „safe mode“ i smanjuje snagu motora kako bi se spriječila posljedična oštećenja i održale vrijednosti ispušnih plinova. Jedini lijek ovdje je obično složeno čišćenje, za koje se mora ukloniti filter čestica ili zamjena za novi ili remontirani DPF filter. Oba rješenja su obično prilično skupa i često prisiljavaju vozilo da ostane u radionici duže vrijeme.

Preventivno rješenje

Čistač visokih performansi‎DPF Power Clean‎za filtere dizelskih čestica posebno je rješenje koje se koristi kao sredstvo za regeneraciju sustava filtra dizelskih čestica. Sredstvo za čišćenje se jednostavno dodaje u spremnik za gorivo prije punjenja. Temperatura ispušnih plinova potrebna za spaljiivanje nataloženih čestica smanjuje se do te mjere (300-350°C)  da se filter trajno čisti čak i tijekom kratkih relacija.

DPF Power Clean

Prednosti:

  • Nema dugotrajnog i skupog popravka i uklanjanja
  • Trajno i potpuno čišćenje filtra tijekom vožnje
  • Nema sistemskih pogrešaka
  • Izbjegavaju se sekundarne emisije
  • Nema dugih čekanja u mehaničarskoj radionici

Uz redovitu uporabu, sredstvo za čišćenje filtera dizelskih čestica sprječava začepljenje filtera i time sprječava njegovo prerano otkazivanje. Proizvod se može koristiti u svim dizelskim motorima i može se miješati sa svim dizelskim gorivima. 

Preporučuje se redovito dodavanje svaka 3 – 4 mjeseca prije punjenja goriva. Jedna limenka je dovoljna za 40 do 80 litara.

Kontakti

PENA AUTOKOZMETIKA d.o.o.

Gospodarska 8

10451 Pisarovina

Telefon: 

+385 (0)1 3375-719

E-mail: 

pena@pena.hr

OIB: 

27073808980


Copyright © PENA Autokozmetika d.o.o. Sva prava pridržana.